Pokloni za krštenje ideje

pokloni za krštenje ideje

Krštenje deteta je jedan od navjažnijih dogadjaja kod vernika. Ako ste pozvani kao gost na taj svečani čin, znači da Vam je iskazano posebno poštovanje. Upravo zbog toga, poštovanje bi trebalo uzvratiti prigodnim poklonom i darom koji nalaže običaj, a sve u skladu sa Vašom ulogom na krštenju.

Možda je kumovima i rodjacima za nijansu lakše izabrati poklon za krštenje jer tradicija nalaže svoje i samo se treba dobro raspitati šta se sve očekuje od Vas. U različitim krajevima naše zemlje, razlikuju se i običaji, a takodje postoje i razlike kod pravoslavaca, katolika, grkokatolika…

U svakom slučaju, ako znate šta hoćete i nije tako teško naći originalan i idealan poklon.

Poklon za krštenje od kumova

Šta kupiti mališanu koji se krsti, ako na obred krštenja idete u svojstvu kuma? Molitvenik ili Sveto Pismo su prigodan poklon. Smatra se da je uloga kuma da se brine o duhovnom zdravlju kumčeta, pa tako molitvenici i Sveto pismo mogu biti savršen poklon. Novac je takodje čest poklon, ali o tome bi bilo dobro prvo pitati roditelje, jer nije nikakav problem tražiti od njih da Vam kažu šta im je najpotrebnije za dete. Medjutim, možda bi trebalo izbegavati davanje para jer bi detetu od kuma ipak trebalo da ostane nešto trajno kao uspomena na dan krštenja.

Obaveza kuma negde je takodje i nabavka makazica kojima će se detetova kosa seći, ali ne na obredu krštenja već nakon toga, u kući, jer se ta prva sečena detetova kosa u mnogim domaćinstvima čuva za uspomenu. U svakom slučaju pitajte lokalnog sveštenika šta lokalni običaji zahtevaju od Vas kao kuma.

Kum obično prema tradiciji i običajima takodje treba da obezbedi garderobu u kojoj će se dete krstiti, i kršteno platno. U nekim krajevima Srbije, kum takodje plaća i crkvi troškove krštenja – naravno u skladu sa politikom crkve po tom pitanju. Takodje, ako ste kum, očekujte da ćete i Vi biti darivani, kao znak poštovanja prema Vašoj funciji, a koja je na Balkanu i dalje na visokom nivou u nekim sredinama.

Neko nepisano pravilo je da na krštenju kumovi daruju zlato. Ideje za poklon u ovom slučaju potražiteu par zlatara koje sve češće imaju i poseban program zlatnog nakita koji je namenjen deci. Postoji veliki izbor lančića kako za dečake tako i za devojčice i za bebe. Osim lančica sa priveskom u obliku krsta, koji mogu biti blago obogaćeni poludragim kamenjem, možete izabrati i mindjuše za devojčicu, ili brojanice od zlata i kaučuka. Prstenje i narukvice izbegnite. Privezak u vidu krsta može biti zamenjen ikonicom. Mnoge zlatare će Vam ponuditi da Vam naprave unikatan medaljon po narudžbini sa ugraviranim datumom ili imenom deteta.

Pozlaćene ili posrebrene kutije sa izgraviranim imenima i datumima rodjenja ukojima se čuvaju molitvenici, takodje su zanimljiv poklon. Dukat kao poklon za krštenje može biti dobar izbor. Pozlaćene ikone koje ste nabavili od nekog ikonopisca možete takodje uvrstiti u poklon, a pre toga ih odnesite u manastir ili crkvu kako bi dobile epitet prave ikone.

Ako ste gost na krštenju

Ideje za poklon koje smo naveli kao moguć izbor za kumove, mogu poslužiti i Vama. Ipak, pošto će dete sigurno dobiti zlatni lanac ili dukat od najbliže rodbine i kuma ,možda biste Vi kao gost mogli da za poklon izaberete nešto što će biti praktičnije. Dakle, ne ustručavajte se da pitate roditelje šta je zaista potrebno njihovom detetu u tom trenutku.

Ako ipak želite sami da birate dar, odlučite se na primer za komplet kvalitetnih posrebrenih ramova za fotografije ili ramova koji su ukrašeni diskretnim kristalima.

Takodje, odeća je uvek korisna, pogotovo ako kupujete za sezonu koja tek dolazi. Izberite kvalitetniju garderobu a možete naručiti i unikatne haljinice po meri za devojčice, odelce za dečake…

Ako želite da darujete obuću, obavezno se konsultujte sa roditeljima zbog veličine.

Vaučeri kao poklon

Vaučeri za kupovinu uvek su dobar izbor. Iako sigurno ne predstavljaju simbol povezanosti i sentimentalnu poruku, možda će ovakav poklon upravo najviše značiti roditeljima jer će mogu danabave baš ono što im je za dete potrebno. Sa vaučerima nećete pogrešiti – to je sigurno. Ipak, ne preterujte sa iznosom na vaučeru da se roditelji ne bi osećali dužnim.

Ako na krštenje odlazite kao mlada tetka ili stric, biće interesantno detetu pokloniti igračku u skladu sa njegovim uzrastom. Posteljina za krevetac, slatki jorgan sa motivima iz bajki i crtanih filmova biće sigurno originalan izbor, ako na krštenje odlazite kao prijatelj roditelja iz detinjstva.


Author Info (Documentation)