Ezel citati

ezel citati

“ Usamljenost ne znači biti sam. Čovjek koji ne može pogledati svoj odraz u ogledalu je sam čovjek. Čovjek koji bježi od svojih problema je sam. Nitko ne želi biti sam, svi žele biti u toplini nečije prisutnosti. Sam je onaj koji misli da ne zaslužuje biti voljen. Usamljenost nije samo biti razdvojen od nekoga, usamljenost je kada ne postoji ''zbogom''. Ostvari  sve svoje snove, jer svakoj priči će doći kraj. To je usamljenost. Ponekad usamljenost nije samo tama, ponekad je puno više od toga. Usamljenost nije samo okrenuti nekome leđa, usamljenost je pustiti ono što nosite u sebi. "
( Ramiz Karaeski )

" Ako je ljubav tvoja sudbina, to znači da ćeš ostati uz one koje mrziš do samoga kraja "
( Ramiz Kraeski )

" Dva stara prijatelja, jedna beskonačna borba. Kad je u pitanju osveta, dobro i loše stalno mijenjaju mjesta."
 ( Ramiz Karaeski )

" Sam je onaj koji misli da ne zaslužuje biti voljen. "
( Ramiz Karaeski )

" Naposljetku, suština saznavanja nije u tome gubimo li igru, već kako gubimo, što s tim spoznajemo čemu nas je poraz naučio. "
( Ramiz Karaeski )

" Ima istina u koje nije dobro vjerovati. Znati mnogo stvari ne znači biti mudar. Kad kuješ svoju sreću ne udaraj bližnje po prstima. "
( Ramiz Karaeski )

" Ako djeca uče kako se živi, onda odrasli uče kako umrijeti."
( Ramiz Karaeski )

"  Svatko ubija onog koga voli, dobro slušajte što vam kažem. Netko gorkim pogledom, netko riječju laskavom. Kukavica poljupcem, hrabar mačem. Netko ubija voljenog dok je mlad, netko dok je star. Netko ga zadavi rukama žudnje, netko rukama od zlata. Milostivi ubija nožem, jer se mrtvo tijelo brzo hladi. Netko voli premalo, netko previše, netko kupuje, a netko prodaje. Netko ubijajući pusti suzu, a netko i ne trzne. Jer svatko ubija onoga koga voli, ali svakoga to ne ubije.  "
( Ramiz Karaeski )

" Ne misli da ne znam kako će ovo završiti, Omere. Jer znam. Ova igra započela je na groblju. Ondje će se i završiti. Započeli smo takvu igru u kojoj ja ne mogu odnijeti pobjedu. Ne misli da nisam pokušao. Kako se natjecati s mrtvom osobom? Jer mrtvaci uvijek ostaju pozitivci. Dok ti uvijek možeš nešto skriviti. Znam po sebi, Omere. Zaljubljeni uvijek na kraju podlegnu mržnji, a ne ljubavi. Toliko se ljutim na Ejšan, tolika je mržnja u meni... Kamo god otišao, moja mržnja jenjava samo na njezinim rukama. Zato, brate moj, znam kako će sve ovo završiti. Kamo god je odveo, na neki način, vratit će se tebi."
( Džengiz Atay )

" Teško je voljeti, još teže ne voljeti, a najteže je naći voljenog koji te voli "
( Ramiz Karaeski )

" U najmračnijem danu, u trenutku kad si bespomoćan. Ako sebe žrtvuješ. U trenutku bez imalo nade. Kada se žrtvuješ za  svoju djecu, ne za sebe. Nitko tko u srcu nosi ljubav za svoju djecu nije bez izlaza. I da su sva vrata zaključana. Kada te ima u nečijem srcu, nisi zarobljen u svom kavezu. Beznađe. Možda je izlaz pred tobom? Ali nemati vremena pronaći ga, to je beznađe. Beznađe nije suha pustinja. Život koji se nastavlja, prava je zapreka. Život koji te ne voli, koji te gazi, prava je zapreka. Dok sam bio mlad, mislio sam da mogu zdrobiti svaki kamen. Ali sada sam ostario. Ispred mene je  nepremostiva planina. I vrlo malo vremena. Imam dvoje djece. Jedno sam ni iz čega stvorio. U njegovim je očima smrt.  Drugo nisam nikada vidio. I znam. Smrt je na njegovu tragu. Ja, Ramiz Karaeski. Iza mene je dug život. Ispred mene dvoja vrata. Ali samo jedan izlaz. Pravo beznađe je otrovni plod izbora koji si napravio. Kada ništa nije u tvojim rukama, lako je prihvatiti. Pravo beznađe je upitati se jesam li učinio sve što je u mojoj moći. Pravo beznađe je kada riješenje imaš u rukama, a onda ga ispustiš. Problem je katkada, što čovjek tražeći nečiju dušu, svoju dušu preda nekomu drugomu. "
 ( Ramiz Karaeski )

" Opet si ovdje, Ezele. Jer je za osvetu potrebno naći odgovore na neodgovorena pitanja. Ali ako igraš tisuću i jednu igru, istina neće izaći iz skrovišta. Istina nije dio igre. Prije kraja igre, nećeš doznati što želiš. Zato što je istina zadnja prilika beznadnog čovjeka."
( Ezel Bayraktar/ Omer Učar )

" Budući da će doći kraj svijeta, zašto čovjek ne bi bio sa svojom ljubavi? Hoće li ljubav učiniti da sudbina ode ili će sudbina  učiniti da ljubav ode? Nitko to još nije shvatio. "
 ( Ramiz Karaeski )

" Onaj koji ostane vjeran onome što voli, odustaje od samog sebe. ''
 ( Ramiz Karaeski )

" Katkad te život tako preoptereti da ne znaš tko si bio na početku. ''
 ( Ramiz Karaeski )

" Možeš li doći do istine skrivajući je? Možeš li u svojim uspomenama naći ljude koje tražiš? Možes li se držati nikada proživljenog života kao da je pravi? Istina ima toliko lica, možes li vjerovati onomu što vidiš? Sve o čemu si sanjao jednoga dana može postati istina. Hoćes li moći zaboraviti osobu koju si zaista volio,a da ne uništiš tu mogućnost? "
( Ramiz Karaeski )

" Najteža je pobjeda, koju čovjek dobije protiv svog srca. "
( Ramiz Karaeski )

" To je zakon života. Kamo god da kreneš, vratit ćeš se na početak. Koliko god se promijenio uvijek ćeš se vraćati na mjesto gdje si bio sretan. Koliko god bio uglađen, ne možeš ušutkati zvijer u sebi. Kamo god pošao, nećače, nemoj to zaboraviti. Svatko se na kraju vrati rodnoj kući. "
( Ramiz Karaeski )

" Znaš li zašto su nam sudbine zapisane na rukama? - Jer ih po potrebi možemo skriti.
 Znaš li zašto je to tako? - Zato što snaga leži u skrivanju. "
 ( Ramiz Karaeski )

" Svi kažu da traže istinu. Svi žele da ih ona spasi, ali istina te ne oslobađa, nego lice voljenog s kojim se naposlijetku susrećes. Netko samoga sebe žrtvuje da bi saznao istinu, a netko drugoga baci na lomaču, ali ono sto očajnički tražis zapravo nije istina. TraŽis sebe kojeg si ostavio u nekoj kutiji. Ako nisi voljen, neće te spasiti istina, nego nasumično odabrana žrtva. Kako je strasno hvatati uže od laži da bi saznao istinu. Strašno je na koncu vidjeti golo, okrutno, nemilostivo lice istine, ali najstrašnije je čak i kad imas sve trčati, ali ne za istinom, nego za uspomenom, snom, prikazom. "
( Ramiz Karaeski )

" Katkada poželiš nastaviti sa životom, ondje gdje je stao. Ali kao da te drži neka ruka. Znaš tko je, ali ne možeš se vratiti. Tu ruku ne možeš odgurnuti, to lice ne možeš pogledati. Bježiš mu, a on te vuče u tamu. Ne možeš se suprotstaviti. "
( Eyšan Tezcan Atay )

" Osoba koje vjeruje u sudbinu, ne vjeruje u slučajnost. Onaj tko vjeruje u slučajnost, ne drži u rukama svoju sudbinu. "
 ( Ramiz Karaeski )

" Sudbina ne razdvaja ljude. Ljudi se međusobno razdvajaju. "
 ( Ramiz Karaeski )

" Grešnici se skrivaju u tišini. Jer neki su grijesi ta ista tišina. Prvi je počinjeni grijeh poput ljubavnice koja čeka da joj se  vratiš. Nakon toga se sva zla broje unatrag. Sva krv otječe do prve prolivene. Onda se možeš vratiti tomu prvom danu.  Isti grijeh možeš tisuću puta počiniti. Ali ako je grijeh počinila tvoja voljena, kaznit ćeš je ubivši je vlastitim rukama tisuću  puta. Ako se tvoj grijeh razveseli smrti, tvoje će se ime uzvikivati do u beskonačnost. Dokle ga bude imao tko čuti. Kako  naši voljeni ne bi platili cijenu naših grijeha, katkad stražarimo ispred naše krivnje. Ako onaj tko počini zločin samo  povuče okidač, dobro, ali taj je pištolj uvijek uperen u neku drugu osobu. Ne trči uzalud za prvim počinjenim grijehom.  On će sam doći k tvojim voljenima i pokucati ti na vrata. "
 ( Ramiz Karaeski )

" Svatko na kraju plati cijenu svoga grijeha. Nekomu podnese račun za života, a nekomu kad umre. Ali svatko na kraju  plati cijenu i grijeha, a i svojih dobrih djela. Prvi grijeh nije nalik na one sljedeće. Što ga više skrivaš, raste poput lavine.  Platiš cijenu, a dug ti je već narastao. Cijenu prvog grijeha ne možeš sam platiti. Što ti više bježiš, više plaćaju  drugi.Tvoj prvi grijeh odvući će te u pakao i tebe i tvoje žrtve. Grešnici se skrivaju u sjenu jer se neki grijesi mogu počiniti  jedino u tami. "
 ( Ramiz Karaeski )

" Ni jedan se kraj ne dogodi u trenutku. Svaki te kraj prati od početka. Što god da ti se dogodi, sigurno dolazi iz prošlosti. Sprječavati neizbježno, ne znači samo suprotstavljati se sigurnom kraju. Da bi se pobjeglo od neizbježnog, zaustaviti vrijeme nije dovoljno, potrebno je vratiti se na sam početak, a vratiti se na početak ne znači samo otvoriti korice, nego okrenuti pravi list. Znate li sto je neizbježno?Jednoga ćemo se dana osvrnuti i shvatiti da svi nekoga izdajemo. "
( Ramiz Karaeski )

" Usamljenost je trenutak u životu koji stalno započinje iznova. Izvana se ne može razumijeti. Usamljenost je jedna velika  laž. Usamljenik je ne može dijeliti. Usamljenost se ne dijeli. Dijeli li se, nije usamljenost. "
 ( Ramiz Karaeski )

" Razmisli u što se kuneš, jer sve što počinje odanošću završava izdajom.  ''
 ( Ramiz Karaeski )

" Odanost. Izvaditi srce voljenog i držati ga u šaci. Ali odanost znači uzeti srce i baciti ga na pod. "
 ( Ramiz Karaeski )

" Svaka izdaja počinje sa ljubavi! "
 ( Ezel Bayraktar/Omer Učar )

" Vjerujem onomu koji govori iz srca. Najčešće, današnja odluka nije ista sutra. Što učiniti kad zaboravljamo što smo sami  sebi obećali? Ako će ovom svijetu jednog dana doći kraj, zašto da čovjek žali za izgubljenom ljubavi? Uništava li ljubav  sudbinu ili sudbina ljubav? Još nitko nije riješio tu zagonetku. "
 ( Ramiz Karaeski )

" Borba. Zapravo to nije borba sa protivnikom. Borba. U njemu je. Pred kraj je borba neizbježna. Zato što ćeš takvom kraju okrenuti leđa. Proletjet ću iza tebe neprimjetno, a ti ćeš pohrliti u novi dan. Zato što je pobjeda na kraju, osvajanje samo jednog dana. "
( Ezel Bayraktar/Omer Učar )

" Došao sam sam. Jer ja imam nešto što vi nemate. Jer sram je jedina oluja koja ne jenjava. Jer sram je najnemilosrdniji  neprijatelj. Jer sram je najveće prokletstvo. Naposlijetku, sram je snažniji od ljubavi, od smrti. Sram na mjestu zapali,  pretvori čovjeka u pepeo i razaspe. Naposlijetku, sram učini čovjeka nemilosrdnim. "
 ( Ali Kirgiz )

"  Onaj tko ispituje prošlost, čuje jeku svoga glasa, I čini mu se da je to stvarnost. Onaj tko se gleda u ogledalo, vidi odraz, lupi šakom po njemu I raskrvari ruku. Ti ne želiš doznati istinu, nećače. Ti želiš oprostiti toj ženi. Želiš da ti kaže neki dobar razlog, tako da joj možeš oprostiti "
( Ramiz Karaeski )

" Šaljem ti dar iznutra. Ovaj čovjek je ubio svoju dušu za mene. To znači da je njegova duša moja, a odsada je i tvoja.  Brini se o njemu dobro jer ono što sam godinama vidio u tebi postoji i u njemu. Ponekad ćete pridobiti ljude odmah, a  ponekad ćete završiti s nekim čije je srce slomljeno na komadiće te ćete ih vi skupiti i vratiti ga u život.“
( Ramiz Karaeski )

" Svatko od nas bježi od neizbježnog. Ovoga puta puni smo nade. Ovoga puta izvući ćemo se za dlaku. Ovoga puta ništa  nismo propustili. Ničega se nismo uplašili. Sve smo uzeli u obzir. Ali zbog mnogo osvrtanja prekasno smo ugledali ono  pred nama. Svi smo se hoteći pobjeći od neizbježnog kraja našli na njegovu početku. Ljubav je najviši stupanj borbe  protiv neizbježnog kraja. Ali voljeti znajući za taj kraj, zanemarujući ga, voljeti kao da polako nazaduješ, kao da brojiš  prema nuli, kao da posljednji put zaklapaš oči,  toliko jako voljeti znači biti zarobljen u toj ljubavi. Zla je sudba poput  slijepog ljubavnika. Što više bježiš, vjernije te prati. Suprotno onomu što se misli, ono neizbježno nije smrt. Neizbježno je  osvrnuti se i suočiti sa životom. ''
 ( Ramiz Karaeski )

" Vraćanje u prošlost je drukčije nećače, od brisanja prošlosti. Jednom kad se prestaneš vraćati u prošlost, voda neće  promijeniti svoj smjer. Ne zaboravi, vratiš li se tisuću puta u taj dan, tisuću puta će te izdati i tome nema lijeka. ''
 ( Ramiz Karaeski )

" Čekaj! Ne odlučuj odmah jer ostati sam znači ostaviti voljenog samog.
 Dva prijatelja. Nema izbora. Naći će se.
 Dva neprijatelja vratit će se jedan drugomu. Nema spasa. Jedan će raširiti ruke samoći. Drugi će nevjerno pobjeći od  samoće. Nema rješenja. Najviše voljena osoba uvijek će biti sama.
 Dva prijatelja. Nema izbora. Jedan će umrijeti. Jer čudovišta strpljivo čekaju da se odvoji od čopora, jer samoća ne znači  biti sam, nego biti sam sa čudovištima u zamci. "
 ( Ramiz Karaeski )

" Danas sam se našao na mostu ispod kojeg je gorjela vatra. Ispred mene je bio vrag, iza mene anđeo. Koga ću poduprijeti? Na čijoj sam strani? Ljubavi ili osvete? Bivšeg zatvorenika ili okrutnog ubojice? I vrag i Anđeo uvijek nas tjeraju da baš u svemu moramo odabrati samo jedno. No nitko ne govori da postoji treća opcija - skok u vatru. "
( Ezel Bayraktar / Omer Učar )

" Jeste li se ikad probudili i poželjeli natrag snove kojih ste se nekoć odrekli? Ja jesam. ''
 ( Eyšan Tezcan Atay )

" Jeste li ikad osjetili, probudivši se jedno jutro, da se vaši snovi nastavljaju tamo gdje su stali? Ja sam osjetila. ''
 ( Eyšan Tezcan Atay )

" Ponekad poželite nastaviti sa svojim životom tamo gdje ste stali, ali drži vas ruka iz prošlosti. Znate tko je ta osoba ali ne  možete se vratiti natrag. Ne možete ju držati za ruku, ne možete joj pogledati u lice. Zbog toga vas ta osoba, kako  odlazite, vuče za sobom u tamu. I ne možete nikad krenuti naprijed. "
 ( Eyšan Tezcan Atay )

" Jednog dana, prelazeći preko nečeg što je možda dotakla smrt, vraćate se ocu kojeg nikad niste imali, kojeg ste nosili  duboko u sebi, jednog dana, vraćate se u kuću u koju pripadate iako ste mislili da nikad nećete, vratiti se čovjeku koji  vas je ubio, a još ga volite. Grleći tu osobu, znate čega se odričete. "
 ( Eyšan Tezcan Atay )

" Jednoga dana, svi se susretnu sa šumom kroz koju ne mogu proći. S planinom na koju se ne mogu popeti. Dok sam bio  mlad, mislio sam da mogu šakama drobiti kamenje. Ali svatko jednoga dana naiđe na stijenu koju ne može zdrobiti. Znati  unaprijed samo je teret kada ne možeš ništa promijeniti. Čovjek poludi od pitanja koja nemaju odgovor. Provalija između  onoga što želiš i onoga što možeš zatvori se tek kad odustaneš od sebe samog ili kad se baciš na drugu stranu, po  cijenu smrti. "
 ( Ramiz Karaeski )

" Svi se pitaju tko si ti, što misliš,  što vide kada te gledaju? Svi vide ispred sebe ono što trebaju. Džengiz traži prijatelja za  igru, partnera kojeg može poniziti. Eyšan čeka nekoga tko će je osloboditi. Ali traži nekoga koga će uništiti. A Bahar?  Bahar traži nekoga za ljubav. Bez brige, gledati će te, ali te neće vidjeti. A što je s tobom? "
 ( Ramiz Karaeski )

" Jednom davno bila dva čovjeka, jedan drugom prijatelj,jedan drugom neprijatelj. Jednoga dana je jedan čovjek drugom  zabio nož u leđa. Jednoga dana, taj čovjek sa samoćom u sebi, zakleo se da ce pronaći drugoga i pokazati mu tu  samoću. "
 ( Ramiz Karaeski )

" Cilj je da ih uhvatiš same. Oni su kao čopor, kad su zajedno braniti će jedno drugo, ali ako ih uhvatiš nasamo njihove  duše su izgubljene. "
 ( Ramiz Karaeski )

" Ili voliš, ili mrziš. Ako probaš oboje u isto vrijeme, eksplodirati ćeš. "
 ( Ramiz Karaeski )

" Bila nekoć jedna jako dobra žaba. Prevodila je ljude preko rijeke ne obje strane. Nije uzimala novac. Jedan dan do nje došao škorpion. Rekao joj, da i njega prevede preko rijeke. Žaba mu je odgovorila dan neće, da će je ubosti. Škorpion ju je molio i preklinjao. Rekao joj je, da ako ubije nju i on umire s njom. Žaba ga je ipak uzela na leđa, i baš kad su bili usred rijeke osjetila je veliku bol u leđima. I dok su oboje tonuli, žaba ga upita zašto ju je ubo. Škorpion kaže, da je to njegov karakter. To je njegov instinkt. Što god bilo, škorpion će ubosti. Mora ubosti. "
( Džengiz Atay )

" Trenutno nismo poduzeli ništa, nismo se ničega uplašili. Iskoristili smo svaku šansu, ali ako se cijelo vrijeme okrećemo i  gledamo unazad, vidjet ćemo stvari ispred sebe, ali dok svatko od nas govori da ne bježi od stvari od kojih se ne može  pobjeći, na kraju će se naći usred toga. "
 ( Ramiz Karaeski )

" Svatko od nas na različite načine pokušava pobjeći od stvari od kojih ne možemo pobjeći. Vrijeme koje imamo je nada,  vrijeme koje imamo je spas. "
 ( Ramiz Karaeski )

" Svaki odabir je zapravo rješenje. Ono što nema rješenje je kao otrovno voće. Kada ne možeš napraviti ništa u vezi  nečega, najlakše je odustati, najbolje rješenje je upitati sebe: " Jesam li poduzeo sve što je bilo u mojim rukama? " Zato  jer je pravi problem izgubiti šansu koju si imao. "
 ( Ramiz Karaeski )

" Pravo je beznađe plod izbora koji si napravio, kada nista nije u tvojim rukama, lako je to prihvatiti. Pravo beznađe je  upitati se jesam li učinio sve sto je u mojoj moči, jer pravo beznađe je kada imas rjesenje u rukama, a onda ga ispustiš "
 ( Ramiz Karaeski )

" Onaj tko se s protivnikom dugo bori, na kraju bez njega ne može. "
 ( Ramiz Karaeski )

" Prvi grijeh koji si napravio, čekati će da ti se vrati kao što to čeka nevina ljubav."
 ( Ramiz Karaeski )

" Čekaj, nemoj donijeti odluku odmah, ako ti ostaješ sam, to je kao da napuštaš onoga koga voliš samoga. Dva prijatelja,  nema rješenja, susrest će se. Dva neprijatelja, naći će se opet. Jedan od njih  bježati će od samoće, jedan će bježati  kao izdan od samoće. "
 ( Ramiz Karaeski )

" Jednoga dana, dok budeš mislio da neće doći, pojavit će se ponovno ispred tebe. Jednom kada sam bio mlad, mislio sam  da mogu uništiti sve što dotaknem, ali jednoga dana će doći, kamen će doći do mjesta gdje ne može eksplodirati. Ne  mijenjaj priču, ono što znaš prije pisanja zadnje stranice ljudima neće značiti ništa. "
 ( Ramiz Karaeski )

" Čovjek ne zna do zadnjeg trena. Ni ja nisam mogao znati. Prije trinaest godina, u jednom tvom pogledu, otkrio sam  nemoguće. Zapravo mi nedostaje to nemoguće koje sam kod tebe našao i izgubio. "
 ( Ezel Bayraktar/Omer Učar )

" Najbolji pljačkasi ne zabrljaju kad ulaze vec kad izlaze, pljačkas samo razmišlja kako ući unutra, i tako zaboravi planirati  kako izaći van. "
 ( Ramiz Karaeski )

" Prvi grijeh nije kao onaj slijedeći,  kako ga skrivaš tako će sve više rasti u tebi,  iako se iskupiš još uvijek je velik. Zato  kao se ne iskupiš za prvi grijeh samo , koliko god bježao od njega, drugi grijeh će ti se vratit.. prvi grijeh će biti sa tobom  do pakla. "
 ( Ramiz Karaeski )

" Neću ti se ispričavati. Što god sam učinio, bilo je iz ljubavi. Nisam mogao biti dobar čovjek. Nisam mogao biti dobar otac.  Otac postaje otac da bi zaštitio svoju djecu. Otac mora zagrliti svoju djecu kad je teško. Otac za svoje dijete mora  žrtvovati vlastiti život. Otac mora moći umrijeti za svoje dijete. A ne suprotno. Kakav to otac šalje dijete u smrt? Kakav  to otac svoje dijete baca u vatru? Po meni takav otac više ne zaslužuje živjeti. Takvog oca treba progutati zemlja.  Takvog oca treba obuzeti stid. Vlastito ga srce treba zarobiti. Vlastite ga kosti trebaju sažvakati i progutati. Eto, ja sam  takav otac. Ja više ne bih trebao imati djece, ali čini se da imam. Ime mu je Azad. To me se dijete mora kloniti. Ne  smijemo ga naći ni ja ni moji neprijatelji. Njega ćemo izvesti. Držati podalje od svega. To dijete, ljubavi. To ćemo dijete  oživjeti po cijeni mojega života. "
 ( Ramiz Kraeski )

" Koliko god planirao, koliko god partiju dobro odigrao, život te pobjedi svaki put. "
 ( Ramiz Karaeski )

"Ne boj se. Pogledaj u budućnost. Pronađi onog tko kvari igru. I ako smiješ, okreni se i završi s njim."
 ( Džengiz Atay )

" Kad ti umre netko iz obitelji, on ostaje vani. Umjesto njega, ti si taj koji ulazi u grob. To zna svatko tko voli. Kad ti umre  netko iz obitelji, sve što nisi rekao postaje metak. Stalno te iznova ubija. To zna svatko, tko vlastitim rukama ubije onoga  kojeg voli."
 ( Ramiz Karaeski )

" Vaša djeca nisu vaša djeca. Oni su sinovi i kćeri čežnje života za samim sobom. Ona dolaze kroz vas, ali ne od vas. I  premda su s vama, ne pripadaju vama. Možete im dati svoju ljubav, ali ne i svoje misli, jer ona imaju vlastite misli.  Možete okućiti njihova tijela, ali ne njihove duše. Jer njihove duše borave u kući od sutra, koju vi ne možete posjetiti,  čak ni u svojim snima.  Možete se upinjati, da budete kao oni, ali ne tražite od njih, da budu poput vas. Jer život ne ide  unatrag, niti ostaje prekjučer. Vi ste lukovi s kojih su vaša djeca odapeti kao žive strijele. Strijelac vidi metu na putu  beskonačnosti, i On vas napinje svojom snagom, da bi njegove strijele poletjele brzo i daleko. Neka vaša napetost u  Strijelčevoj ruci bude za sreću, jer kao što On ljubi strijelu koja leti, isto tako ljubi i luk koji miruje. "
 ( Ramiz Karaeski )

" Nevinost nije pogreška, koju treba ispraviti. Nije ni slabost. Prava je nevinost prigrliti ono u što želiš vjerovati. Lako je  ubiti nevinost. Nasilje ubija nevinost. Laž ubija nevinost. Izdaja ubija. Tajna ubija. "
 ( Ezel Bayraktar/Omer Učar )

" Možeš dobro složiti figure. No doći će partija, da ćeš morati žrtvovati svoju najvrjedniju figuru. "
 ( Džengiz Atay )

" Dovoljan je jedan pogled, da shvatiš. Misliš da si na sve mislio. Sve što si mislio, da je nemoguće čeka te iza vrata. Sve  što si mislio da je nemoguće  s nestrpljenjem očekuje da bude. Sve što si predviđao izgara u pepeo. Jer si samo jednu  stvar zaboravio predvidjeti, jer si u igru pozvao onog koji igre kvari. "
 ( Džengiz Atay )

"Tko misli da je dobio sve,  ne gleda što je izgubio."
 ( Ramiz Karaeski ) "

" Čekaj, nemoj donijeti odluku odmah, ako ti ostaješ sam, to je kao da napuštaš onoga koga voliš samoga. Dva prijatelja,  nema rješenja, susrest će se. Dva neprijatelja, naći će se opet. Jedan od njih  bježati će od samoće, jedan će bježati  kao izdan od samoće. "
 ( Ramiz Karaeski )

" Jednoga dana, dok budeš mislio da neće doći, pojavit će se ponovno ispred tebe. Jednom kada sam bio mlad, mislio sam  da mogu uništiti sve što dotaknem, ali jednoga dana će doći, kamen će doći do mjesta gdje ne može eksplodirati. Ne  mijenjaj priču, ono što znaš prije pisanja zadnje stranice ljudima neće značiti ništa. "
 ( Ramiz Karaeski )

" Jednom davno, dok sam bio mlad sam mislio da se mogu nositi sa svime, ali sad sam star. Velik je kamen iza mene i imam  malo vremena. Imam dvoje djece, jedno je otišlo na duže vrijeme, a drugo nikada nisam vidio, ali znam, smrt ih je  uhvatila. Ja sam Ramiz Karaeski, iako nisam uvijek dobar, veći dio života je iza mene. Kada dođeš pred smrt postoje  dvoja vrata, ali samo je jedan izlaz. "
 ( Ramiz Karaeski )

" Čovjek ne zna do zadnjeg trena. Ni ja nisam mogao znati. Prije trinaest godina, u jednom tvom pogledu, otkrio sam  nemoguće. Zapravo mi nedostaje to nemoguće koje sam kod tebe našao i izgubio. "
 ( Ezel Bayraktar/Omer Učar )

" Ejšan... Bio sam ti poput zakletve izrečene na pogrešnome mjestu. Ipak sam se htio vratiti obitelji koja me uvijek  ranjavala u isto mjesto. Kada bih i ispričao svojim glasom, ne bi povjerovali. Jer ne sliči nikakvom jeziku.  Nebo...nebo...nebo kojemu se vraćam si ti. Bila si radost momu jadnom životu, uzburkavala si sve u meni. Voljelo si je  svom uzvišenošću. Ne drhti više, srce moje. Naposljetku, oprosti sebi. I nju pusti da ode. Ona je tvoja sudbina od  davnina. Kako god bilo, još ćeš je tisuću puta voljeti. Ejšan....Ovo pismo pišem da bih ti ispričao istinu. Zovem se Omer.  Od tebe tražim nemoguće. Sada te želim više od svega. Sada te napuštam. Zbogom, zakleti neprijatelju. Zbogom,  ljubljena. Vraćam se kući. "
 ( Ezel Bayraktar/Omer Učar )

" Život je kotač koji se vrti. Bez prestanka mijenja boravište tebi i onima koje voliš. I igraš igru bez kraja. Onaj tko jednom  ima, uvijek želi. Jesi li jednom pobjegao od svega? Bježat ćeš stalno na mjestu. Sve je gore što više bježiš. Jednom će te  snaći. Ne možeš se vratiti u prošlost slijedeći vlastite stope. Ali ako se dovoljno strpiš, ona će doći sama. I da je ne  promijeniš. Ako je možeš dozvati k sebi. Ako si jednom izgubio vjeru, gubitak ne možeš izbrisati. Ali ako si platio pravu  cijenu, ponovno ćeš moći sjesti za stol za kojim si se bio izgubio. Teško je osvetiti prošlost. Gotovo je nemoguće  poravnati račune s prošlošću. Ako si u jednom trenu i imao namjeru penjati se na planinu, otvorit ćeš stranice i svoje i  prošlosti neprijatelja. Ovaj put ćeš znalački prijeći preko krvavih tragova neprijatelja nakratko u njihovu prošlost, a ne u  svoju. Ako ćeš im se približiti, moraš biti jako oprezan. Neće se moći sjetiti tko si ti, ali ako vide sebe u tebi, podsjetit ćeš  ih na ono što su oni činili. Glavna opasnost na putu osvete nije da tvoji neprijatelji saznaju istinu o tebi. Dok pokušavaš  sakriti istinu o sebi, glavna je opasnost da ne možeš saznati istinu o njima. "
 ( Ramiz Karaeski )

" Nijedno pitanje u životu nije nevino. Bojat ćeš se zbog svakoga nepronađenog odgovora. Iza svakog noža potegnuta  na tebe skriva se novo pitanje zbog odgovora koji nisi imao. Ako se pitaš kako si dospio ovamo, sjeti se odgovora na  prvo pitanje. Jer u ovoj igri svaki odgovor traje do beskraja. Kada si najbliže rješenju, svi odjednom navale na tebe. Na  kraju zagonetke ne čeka samo jedno pitanje nego sva istovremeno. Ako želiš završiti zagonetku, moraš naći takav  odgovor koji će vrijediti za sva pitanja. Što je bliži kraj igre, tama ne nestaje i čovjek ni samog sebe ne vidi. Na kraju  igre, svaki je put drugi završetak. Ne možeš odabrati jedan jer moraš biti svugdje, sve znati. Na kraju igre shvatit ćeš da  više ne vrijede pravila. Shvatit ćeš da odavno nema mjesta na koja ideš. Ovdje sam već bio. Ako kažeš da si siguran da  nećeš ponovno doći, ako se neprekidno pitaš gdje si pogriješio, bespomoćno ćeš se nasloniti i mirno se prepustiti onomu  što dolazi. Ili ćeš uroniti u golemi val koji te grli. Ne trebaš ni izaći iz sobe, samo sjedni i slušaj. Ne trebaš ni slušati, samo  čekaj. I ne čekaj, samo mirno sjedi. Potpuno sam. Odgovor će iz najvećih dubina izroniti na površinu. I na kraju svijeta  će ti se predstaviti. Nemaš drugog izbora kako bi skinuo masku. I na kraju će ti se otkotrljati pod noge. Kada se nema  više što učiniti najbolje je ne učiniti ništa. Gdje sam pogriješio? Što sam krivo učinio da sam se opet našao na početku?  Ako se to pitaš, malo se povuci, pusti da voda pronađe svoj tok i pusti neka lutke, zajedno s tobom, odigraju igru koju si  postavio. "
 ( Ramiz Karaeski )

" Najbolji pljačkasi ne zabrljaju kad ulaze vec kad izlaze, pljačkas samo razmišlja kako ući unutra, i tako zaboravi planirati  kako izaći van. "
 ( Ramiz Karaeski )

" Prvi grijeh nije kao onaj slijedeći,  kako ga skrivaš tako će sve više rasti u tebi,  iako se iskupiš još uvijek je velik. Zato  kao se ne iskupiš za prvi grijeh samo , koliko god bježao od njega, drugi grijeh će ti se vratit.. prvi grijeh će biti sa tobom  do pakla. "
 ( Ramiz Karaeski )

" Koliko god planirao, koliko god partiju dobro odigrao, život te pobjedi svaki put. "
 ( Ramiz Karaeski )

" Katkad sitnica, koju nisi predvidio izmijeni cijelu tvoju sudbinu. I kada sve predvidiš, pojaviti će se nešto što ne možeš  predvidjeti."
 ( Džengiz Atay )

" Je li stjeran u kut onaj koji je leđima okrenut prema zidu ili onaj koji ne vidi iza vlastitih leđa? "
( Ramiz Karaeski )

"Ne boj se. Pogledaj u budućnost. Pronađi onog tko kvari igru. I ako smiješ, okreni se i završi s njim."
 ( Džengiz Atay )

" Kad ti umre netko iz obitelji, on ostaje vani. Umjesto njega, ti si taj koji ulazi u grob. To zna svatko tko voli. Kad ti umre  netko iz obitelji, sve što nisi rekao postaje metak. Stalno te iznova ubija. To zna svatko, tko vlastitim rukama ubije onoga  kojeg voli."
 ( Ramiz Karaeski )

" Možeš dobro složiti figure. No doći će partija, da ćeš morati žrtvovati svoju najvrjedniju figuru. "
 ( Džengiz Atay )

" Dovoljan je jedan pogled, da shvatiš. Misliš da si na sve mislio. Sve što si mislio, da je nemoguće čeka te iza vrata. Sve  što si mislio da je nemoguće  s nestrpljenjem očekuje da bude. Sve što si predviđao izgara u pepeo. Jer si samo jednu  stvar zaboravio predvidjeti, jer si u igru pozvao onog koji igre kvari. "
 ( Džengiz Atay )

" Kada riječi napokon izgube smisao i svaka priprema, tegobe i  čekanje bez kraja, kada se dospije na kraj puta, čovjek se vraća na sam početak. U posljednjoj igri moraš u sve sumnjati. Nitko ne smije pogriješiti. Nitko ne smije biti ondje gdje ne treba. Igra u igri. Katkad zaboravljaš u kojoj si i koju ulogu igraš .Zaboravljaš tko ti je suparnik. Došlo je vrijeme zatvoriti vrata. Sada mesaru treba dati njegov nož. Sada, treba se oprostiti od drage. Ako čovjek dugo ratuje, neprijatelj mu postaje prijatelj. Kada stigne na kraj, mora se oprostiti od prijatelja. Kada dođe vrijeme za osvetu, hoćeš li se moći izmaknuti osveti? Kada dođe red na osvetu, poželis mu šapnuti na uho u mraku: " Hvaćas li što sam proživio? Padaš. Što sad znači biti ja? Kada osveta dođe na red, moraš napraviti to čega se najviše bojiš. "
( Ezel Bayraktar/Omer Učar )

" Uništava li ljubav sudbinu ili sudbina ljubav? Onaj tko je uvijek u tami, počiniti će grijeh, ali nije griješnik onaj tko ga počini, već onaj koji je donio tamu. "
( Ramiz Karaeski )

" Sumnja je jedina istina "
( Ramiz Karaeski )

" Je li teže posljednji put vidjeti voljenog ili znati da ga nećeš vidjeti posljednji put? "
( Ramiz Karaeski )

" Samo sjedi, žureći se nećeš dobiti ni vrijeme ni igru. "
( Ramiz Karaeski )

" Osveta je močvara, koja će te progutati "
( Ramiz Karaeski )

" Oprosti im, jer praštati znači zaboraviti. "
( Ramiz Karaeski )

" Što više pamtiš ono otprije, to više želiš poslije zaboraviti. "
( Ramiz Karaeski )

" Kada ti se jedanput zabije bodež u leđa, čim više ga nastojiš izvaditi, zabijaš ga sve dublje u srce. "
( Ramiz Karaeski )

" Jedno je vratiti se u prošlost, a drugi izbrisati je. "
( Ramiz Karaeski )

" Prvo pravilo borbe nije kako držati nož, nego kako stati ispred onoga tko ga drži.
Onaj tko drži srce onoga tko drži nož, zna kad je došlo vrijeme.Pitati ću njega, ne svog protivnika. Pitati ću: " Je li došlo vrijeme? " Ako si se puno borio. Ako si se snažno borio. Ako si imao punu vreću novca . Ako si se često kajao.Znaš i da je došlo vrijeme. "
( Ramiz Karaeski )

" Imam dvoje djece. Jedno sam ni iz čega stvorio. U njegovim je očima smrt. Drugo nisam nikada vidio. I znam. Smrt je na njegovu tragu."
( Ramiz Karaeski )

" U ovom ćeš se gradu bojati onoga koji ti povlađuje i pokorava ti se. Jer tom je čovjeku glava pognuta ali gleda prema gore. Tko ti se u gornjem gradu pokorava, toga ćeš štititi. Jer onaj koji se tebi pokorava, izdaje nekoga drugoga."
( Ramiz Karaeski )

" Nije tako teško. Sva oklijevanja, kajanja i neodlučnosti završavaju na samo dva načina: ili smrću ili ljubavlju. "
( Kenan Birkan )

" Ljubav ne otkriva zlatno srce u čudovištima. "
( Ramiz Karaeski )

" Bajke lažu. Kada sat zazvoni princeze se vraćaju prvim ljubavima, a čudovište u svoj pravi oblik. "
( Ramiz Karaeski )

" Dobiti novu priliku znači izgubiti prvu priliku."
( Ramiz Karaeski )

" I da su sva vrata zaključana. Kada te ima u nečijem srcu, nisi zarobljen u svom kavezu. Ja, Ramiz Karaeski. Iza mene je dug život. Ispred mene dvoja vrata. Ali samo jedan izlaz. Pravo beznađe je otrovni plod izbora koji si napravio. Kada ništa nije u tvojim rukama, lako je prihvatiti. Pravo beznađe je upitati se jesam li učinio sve što je u mojoj moći. Pravo beznađe je kada riješenje imaš u rukama, a onda ga ispustiš. Problem je katkada, što čovjek tražeći nečiju dušu, svoju dušu preda nekom drugom."
( Ramiz Karaeski )

" Ostaješ bez riječi, gleda te u oči. Misliš, voli te. Zaljubljena je. Ne bi te inače tako lijepo gledala. Dirne te to.Dirne te ljubavlju, poput plamena. Misliš kako je topla. I lijepa. Očaran si, ali to nije čarolija nego otrov. Ne smiješ je ni vidjeti ni s njom razgovarati jer inače povjeruješ."
( Ezel Bayraktar/Omer Učar )

" Je li zaborav bezosjećajnost jer te spašava krivnje, ili sloboda jer ti pomaže oprostiti?"
( Ezel Bayraktar/Omer Učar )

'' Zamisli čovjeka koji je sve izgubio. Nema ni sretnog žetona. Više nema sreće. Zamisli čovjeka koji se pred tobom smije i glumi ali stigao je na kraj puta. Zamisli čovjeka kojeg više nitko ne voli.
Eysan ni malo ne zanimam. Ali za tebe...dala je sve, Ezele.
Pusti ideale i zamisli čovjeka koji zna da više nikad neće pobijedit. ''
( Džengiz Atay )

" Ako zavoliš pile koje treba zaklati, ostaješ gladan. "
( Ramiz Karaeski )

" Bajke lažu. Kad sat zazvoni, princeze se vraćaju prvim ljubavima, a čudovišta u svoj pravi oblik. "
( Ezel Bayraktar/Omer Učar )

‎'' Postoje ljubavi koje se hrane osvetom. Postoje ljubavi koje ojača rastanak. Postoje ljubavi koje rastu na suzama.
( Ramiz Karaeski )

" Katkada čežnju može okončati tek smrt. "
( Ramiz Karaeski )

" Cijena osvete je ta da se više nikada ne možete vratiti kući. "
( Ezel Bayraktar/ Omer Učar )

" Pazi na svoje misli, jer bi mogle postati riječi.
Pazi na svoje riječi, jer bi mogle postati djela.
Pazi na svoja djela, jer  bi mogli postati navika.
Pazi na svoje navike, jer bi mogle postati karakter.
Pazi na svoj karakter, jer bi mogao postati tvoja sudbina. "
( Ramiz Karaeski )

" Ezel je mislio da će na kraju ljubav pobijediti, a pravda biti zadovoljena. No, sretni krajevi događaju se samo u bajkama. Ova priča je već završena, a događanja nakon toga nikad nisu postojala, budući da u stvarnom životu mrtvi ne razgovaraju s nama. Ljubav nije jača od osvete. U mjestima gdje živimo nema tako jakog prijateljstva koje će oprostiti sve. U stvarnom životu očevi i sinovi ne susreću se nakon smrti. Ili se možda mogu susresti? "
( Ramiz Karaeski )


Author Info (Documentation)